SODİMGEP

30.11.2012 1479

Sosyal Diyalog Yoluyla Metal Sektöründe Mesleki Yeterliliklerin Geliştirilmesi Projesi


 

2011 yılında Payas TEML ve Hak-İş / Çelik-İş Sendikası ortaklığı ile TR07H2.01-02/233 referans numaralı Sosyal Diyalog Yoluyla Metal Sektöründe Mesleki Yeterliliklerin Geliştirilmesi Projesi ile 123.282,00 € kuruma hibe sağlanmıştır.

Proje ile metal sektöründe yer alan 10 meslek dalının meslek standartları hazırlanmış ve MYK Metal Sektörü komitesine sunulmuştur. Aralık 2011 itibari ile komiteden Frezeci ve Hidrolik Pnömatikçi meslek standartları geçmiş ve Resmi Gazetede yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir.

Proje kapsamında hazırlanan diğer 8 standart ise ulusal görüş ve öneriye sunulmuş takvim dahilinde sektör komitesi onayına müteakip Resmi Gazetede yayımlanacaktır.

Bunun yanında proje ile aşağıdaki çıktılar ulusal düzeyde yayımlanmıştır:

1.)    İskenderun Körfezi İşgücü Piyasası İhtiyaç Analizi,(indirmek için tıklayınız)

2.)    Payas TEML Akreditasyon Değerlendirme Raporu (indirmek için tıklayınız)

3.)    Akredite eksikliklerini gidermek üzere dizayn edilmiş "Benim Okulum Projesi"

4.)    Mesleki Yeterliklerde Avrupa En İyi Örneklem Araştırması ve Raporu

5.)    Metal Sektörü Yeterlilikler Kılavuzu (indirmek için tıklayınız)

Proje ile Payas TEML' den 9 eğitimci proje ortağı Çelik-İş Sendikasından 3 kişi olmak üzere toplam 12 katılımcı İrlanda' da 4 günlük çalışma ziyareti gerçekleştirmiştir.

Projenin en önemli çıktılarından olan "Metal Sektörü Yeterlilikler Kılavuzu" ulusal düzeyde metal sektöründe yer alan işletmeler, işçi ve işveren sendikaları, sivil toplum kuruluşları, ulusal ve yerel ilgili müdürlükler ve bakanlıklar (MYK, MEB, ÇSGB) başta olmak toplam 320 kurum ve kuruluşa 1000 adet dağıtımı yapılmış çok önemli faydalar sağlayan geri dönüşler alınmıştır.

13 Mayıs 2011' de sona eren proje kapsamında PKB aşağıdaki faaliyetleri gerçekleştirmiştir:

 

Sıra

Ay

Gerçekleşen     Faaliyet/Aktivite/Etkinlik

1

Ocak

3.Platform toplantısı   (İKMYP-3) ile meslek standartlarının   hazırlanmasında izlenecek yöntem ve   teknikleri belirledi.

2

İskenderun   Körfezi İşgücü Piyasası İhtiyaç Analizi anketleri ve   değerlendirmesi yapıldı.   Raporlanarak çalışma hayatına dağıtıldı.

3

Şubat

10   meslek dalında Eğitim Standartları oluşturuldu. Proje hedef   grubu ve eğitim   kuruluşlarına dağıtımı yapıldı.

4

İSDEMİR   tesislerinde 2 gün süren 4.Platform toplantısı (İKMYP-4)   gerçekleştirildi.   Taslak standartlar incelendi. 2 işletmeye platform   üyeleri ile çalışma gezisi   yapıldı.

5

Nisan

Payas   TEML Öğretmenler Odasında 5.Platform toplantısı .(İKMYP-5)   toplantısı   yapıldı. Taslak standartlar üzerine çalışma hayatından   gelen görüşler   işlendi.

6

Mayıs

Kurumumuzun   sahipliğini yaptığı SODİMGEP Projesi En İyi Proje   Örneklerinden biri olarak   seçildi.

7

Ankara   Hilton Otelde İKG Tanıtım Konferansında ÇSGB, MEB   Bakanlıkları ve AB   Büyükelçilerine projenin tanıtımı ve sonuçları ile   bilgilendirme sunusu   yapıldı.

8

Mayıs

10   meslek dalına ait taslak meslek standartları 10' ar çoğaltıldı.   İlgili   kurumlara ve çalışma hayatına dağıtımı yapıldı.

9

Hak-İş   ve Çelik-İş ortaklığıyla sunulan VOC-TEST projesi   hazırlandı. Çelik-İş   Sendikasının akredite sınav ve belgelendirme   merkezi olması fizibilite   çalışmaları yapıldı.

10

5   Mayıs 2011 Dörtyol Fourway Hotel' de SODİMGEP projesinin   sonuçları ve   çıktılarının çalışma hayatına sunulduğu kapanış   toplantısına ulusal düzeyde   geniş katılım sağlanarak, projenin kapanış   toplantısı gerçekleştirildi.

11

Ankara   CER Modern Sanatlar Galerisinde ÇSGB, İKG ve AB   büyükelçiliklerine SODİMGEP   projesinin tanıtımı yapıldı.

12

Haziran

Projenin   mali ve teknik raporu hazırlanarak CFCU ve Bölge Hibe   İzleme ekiplerine   teslim edildi.